Anketa

Tole odlazi?

Sa srecom, vrijeme mu je...
5 (29.4%)
Tole resiste!
12 (70.6%)

Ukupno glasova: 17

Anketa završena: Septembar 22, 2013, 05:03

Autor Tema: Jelen Bunkerliga  (Pročitano 258108 puta)

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
  • Ugled: +61/-256
    • Pogledaj profil
Odg: Jelen Bunkerliga
« Odgovor #855 poslato: April 21, 2014, 11:35 »
profo ja bih ipak ostao pri tvrdnji da te stvari ne mogu bukvalno da se razumeju. jer tesko je pricati o reakciji i sl,kada je sve to uradjeno pod okriljem i uz blagoslov kp,kada su u upravi sedeli vecim delom komunisticki funkcioneri,kada su glavni funckioneri kp srbije bili bas u upravama zvezde,i kada su u upravi sedeli i neki iz udbe.tesko je onda bukvalno shvatiti pricu o reakciji.
uz sve to mislim da je ta prica mogla da bude aktuelna prvih 10ak godina posle rata.posle je ta prica bila izlisna.pri tom ostala je ta neka podela zvezda je vise simbol srpstva,a partizan jugoslavije i vojske.

zgembo, moram priznati da ne razumem najbolje pricu o kvalitetu i kvantitetu. u sustini pricati o kvalitetu na taj nacin kada govorimo o navijackom opredeljenju.bez zelje da vredjam ta prica mi je idiotska.sta znaci kvalitet?o kvalitetu mozemo samo da pricamo kroz klubove i titule.a o navijackom opredeljenju ne vidim nacin da pricamo o tome.sta znaci ko je bolji?kao da pricam o kvalitetu kada pricam o nacionalnoj pripadnosti.ja sam ponosan na moju naciju,uz sve njene vrline i mane.u necemu smo mozda bolji od drugih,u necemu gori,ali pricati o tome kroz kvalitet je glupo. isto tako i o navijackoj pripadnosti.i kako uopste oceniti taj kvalitet. kroz sta se ogleda taj kvalitet,kako se meri?
A ljubav ka tebi jos jaca je...

I svakim danom sve vise volim te...

Van mreže Фаул

• Administrator
  • Starosedelac
  • Ugled: +105/-164
    • Pogledaj profil
Re: Jelen Bunkerliga
« Odgovor #856 poslato: April 21, 2014, 11:48 »
Meni je mnogo drago sto smo mi mi, a vi vi. Bas ovakvi kakvi smo, sa svim vrlinama i manama.

Najpopularnije stvari sam uvijek prezirao, a navijacka opredijeljenost je samo jedan of dokaza.

Strano tijelo, jugoslovenski, po naredbi, nema problema, prihvatam.
Zar nisu ljudi čudni? Nikad ne koriste slobode koje imaju ali zahtijevaju one koje nemaju. Ne koriste slobodu misli, traže slobodu govora.

Van mreže nyc

• Starosedelac
  • Ugled: +217/-297
    • Pogledaj profil
« Odgovor #857 poslato: April 22, 2014, 06:01 »
profo ja bih ipak ostao pri tvrdnji da te stvari ne mogu bukvalno da se razumeju. jer tesko je pricati o reakciji i sl,kada je sve to uradjeno pod okriljem i uz blagoslov kp,kada su u upravi sedeli vecim delom komunisticki funkcioneri,kada su glavni funckioneri kp srbije bili bas u upravama zvezde,i kada su u upravi sedeli i neki iz udbe.tesko je onda bukvalno shvatiti pricu o reakciji.
uz sve to mislim da je ta prica mogla da bude aktuelna prvih 10ak godina posle rata.posle je ta prica bila izlisna.pri tom ostala je ta neka podela zvezda je vise simbol srpstva,a partizan jugoslavije i vojske.

zgembo, moram priznati da ne razumem najbolje pricu o kvalitetu i kvantitetu. u sustini pricati o kvalitetu na taj nacin kada govorimo o navijackom opredeljenju.bez zelje da vredjam ta prica mi je idiotska.sta znaci kvalitet?o kvalitetu mozemo samo da pricamo kroz klubove i titule.a o navijackom opredeljenju ne vidim nacin da pricamo o tome.sta znaci ko je bolji?kao da pricam o kvalitetu kada pricam o nacionalnoj pripadnosti.ja sam ponosan na moju naciju,uz sve njene vrline i mane.u necemu smo mozda bolji od drugih,u necemu gori,ali pricati o tome kroz kvalitet je glupo. isto tako i o navijackoj pripadnosti.i kako uopste oceniti taj kvalitet. kroz sta se ogleda taj kvalitet,kako se meri?

Nenade, jedno je forma a drugo sadržaj. To što su (i) u CZ sedeli  neki iz KP ili UDBE je puka forma koja je morala biti zadovoljena iz prostog razloga što smo živeli u totalitarnom sistemu u kojem je Država morala imati kontrolu nad svim i svačim. Pogotovu nad sportskim klubovima koji su za sobom vukli na stotine hiljade navijača! . U SVAKOM klubu su sedele neke mudonje.  Sedeli su čak i u Nariodnom pozorištu ili KUD Abrašević ili Krsmanac!

Ali, onda dolazimo na pitanje o SADRŽAJU. A to je već bilo nešto što je sam narod ispunjavao, definisao i odrdjivao. I u tome ga nisi mogao zaustaviti. Narod, tj. navijači, su sami stvarali neke nove mitove, o Rajku Majci, o Montevideu, o Čileancima (starim i novim), o Mujama iz Doboja, o beogradskoj mangupariji, o majstoru sa mora, o Rođenima…  Daću ti jedan savremeni primer - možda će ti biti lakše da ukapiraš o čemu pričam. Evo, jsd ekipa već godinama priča o "Instituciji" u košarci. Meni je to sipma. Pogotovo sa neke antropološke ili sociološke strane, ta priča postaje veoma zanimljiva. Razvija se čitav mit o "Duletu" o nepobedivoj "Instituciji" o najodanijim navijačima, o rekordima (NAJglasniji, NAJverniji, NAJveće posete, NJ, naj, naj…), o "crno beloj boji" , o ovome-onome-trtemrtemalamiplata (pogledati objašnjenje u DPK Herbarijumu  ;)  ) . To je taj sadržaj koji stvaraju sami navijači, BEZ OBZIRA ko sedi u upravi, bez obzira koja je politička opcija dominantna u klupskoj upravi!  A bez navijača klub ne bi ni postojao!

E, vidiš, FK CZ je sve do raspada SFRJ imao svoju mitsku priču - beogradska manguparija, reakcija, otpor komunjarama, slavimo slavu, preferiramo "gospodine" u odnosu na "druže", ne volimo druga Tita,  itd…
Ta priča je I TE KAKO STVARNA  i nema tu ničeg izmišljenog niti naknadno dodatog. Ja ti o tome mogu posvedočiti na osn. ličnog iskustva, odn. vremena kada sam još piškio u gaće i polako postajao svestan sveta oko sebe. Već u prvom razredu osnovne sam ukapirao da je moja porodica na neki način "obeležena", da ih je pobijeno onoliko na pravdi boga, da su nam uzeli sve što smo imali i da zbog toga jednostavno organski ne podnosimo "Titu i njegovu ekipu". Na čudan način, deo te naše priče je bila i Crvena Zvezda o kojoj se u familiji otkada pamtim stvarao nekakav mitski oreol… da, to je NAŠA Zvezda, NAŠ klub…  Zvezda koju "oni ne vole"! 
Pa vi, današnja klinčurijo, pojma nemate koliku i kakvu moć su imali "drugovi iz KP i JNA"! Dovoljno je bilo da nekom od njih padne na pamet, u sred noći, da je tvoj stric narodni neprijatelj i … to je bio početak kraja za tvog strica, ali i strinu i njihovu decu. Oni su mogli SVE, bre! SVE! SHvataš li ti to? I BAŠ ZATO, svaki mali pa i najmanji oblik protesta, REAKCIJE, na njihovo divljanje i hajdučenje, je bio nešto nalik najboljem melemu za sve rane. A ZVEZDA je upravo bila nešto poput tog melema. Zvanično - klub Omladine Beograda i Srbije. A nezvanično? Upisati po želji!
I narod je upisivao, i te kako je upisivao!
Kasnije sam, vremenom, upoznao čitav bataljon vršnjaka koji su ponikli u sličnim porodicama, u tzv. "reakciji" koja je nakon rata bila bukvalno obezglavljena, izmrcvarena i šutnuta na ulicu kao primer kako se treba ophoditi sa "narodnim neprijateljem".

E, baš ZATO nam je svima Zvezda bila nekakav mitski oslonac, bekstvo iz ružne stvarnosti u šarenu mitsku maštu… A ta mašta bi postajala super jaka stvarnost kada bi Zvezda odvalila "njihov" klub, ili kada bi krenula da se penje evropskim stepenicama, korak po korak, gore… i još gore… i još malo gore… sve do samog vrha koji nam je, duboko smo verovali, bio sudjen!

Ipak, mislim da je ono što sam napisao u prethodnom postu daleko važnije od sve ove priče: DANAS izmedju ove Zvezde i ovog jsd NEMA NIKAKVE RAZLIKE. Prošla su ta vremena, prošle su te podele… prošli su ti mitovi. Zamenili su ih neke nove priče čiji su tvorci polupismeni krimosi, branioci otadžbine, srpstva i svega ostalog što se može lepo unovčiti! Navijačke grupe dilaju doup, nose utoke i furaju se na neke Rambo filmove… Iznikoše odnekuda čitave mitologije o "zastavi" i odbrani iste; o "šipci" i "vodji", o "Velikoj suboti"…   Sve ovo je potpuno drugačije od rivalstva dva bgd. kluba tokom prvih 25 - 35 godina posleratnog fudbala u onoj Jugoslaviji.  I zato o "onoj" Zvezdi ili "onom" jsd možemo pričati samo u prošlom vremenu. Njih više NEMA. i TAČKA. Nema više ni "beogradske manguparije" nit "JNA ekspoziture".  Bilo jednom.

Van mreže Dule Savic

• Starosedelac
  • Ugled: +1197/-454
  • mitoman i povijesni revizionist
    • Pogledaj profil
Odg: Re: Jelen Bunkerliga
« Odgovor #858 poslato: April 22, 2014, 10:17 »
Meni je mnogo drago sto smo mi mi, a vi vi. Bas ovakvi kakvi smo, sa svim vrlinama i manama.

Najpopularnije stvari sam uvijek prezirao, a navijacka opredijeljenost je samo jedan of dokaza.

Pa onda bi valjda po toj logici trebalo da navijas za Javor ili Donji Srem, a ne za drugi najpopularniji tim u drzavi  :zbunjen:
"This is exactly what football should be about."

Van mreže Dule Savic

• Starosedelac
  • Ugled: +1197/-454
  • mitoman i povijesni revizionist
    • Pogledaj profil
« Odgovor #859 poslato: April 22, 2014, 10:18 »
ma naravno da se zna  :yes:

Upravo tako. Rec je o egzaktnim stvarima.
"This is exactly what football should be about."

Van mreže Фаул

• Administrator
  • Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #860 poslato: April 22, 2014, 04:54 »

:zbunjen:
Zar nisu ljudi čudni? Nikad ne koriste slobode koje imaju ali zahtijevaju one koje nemaju. Ne koriste slobodu misli, traže slobodu govora.

Van mreže ladja

• Starosedelac
  • Ugled: +108/-96
    • Pogledaj profil
« Odgovor #861 poslato: April 22, 2014, 04:57 »

:zbunjen:

Koliko sam ja shvatio Partizan je ako ne računam CG klubove najpopularniji u Crnoj Gori i ima daleko više najvijača od Zvezde...
« Poslednja izmena: April 22, 2014, 04:58 ladja »

Van mreže Фаул

• Administrator
  • Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #862 poslato: April 22, 2014, 05:09 »
Ne volim da citiram ogromne postove,necitljivo je. Ali replika je na ovaj nyc-ov odozgo.

Manguparija i rekacija. Sta koji lijepi... To je u redu za te vase interne price, DEZ sajtove,fcrs forum ili kakvu kafanu dje se zapiju 5-6 beogradskih mangupa. Ali dje god ima kakva glava koja nije upijala taj vas mit, bolje je i mudrije ne potezati tu pricu. Ako ni zbog cega drugog,a ono zbog toga sto je smijesna.

Ne pada mi na pamet da se sad natezem sa vama oko te price,niti imama volje. Oko manguparije sam se u pocetku smijao,pravile su se zajebancije i fore sa tom vasom pricom,ali malo po malo,godinu po godinu, vi sami sebe uvjeriste da je to tako. Ova druga sa reakcijom je takodje potekla od fantasticnog medija delije.net, kojem bi ovom prilikom i cestitao na izvanrednoj propagadnoj prici. Ne bih da poredim,da se ne izvlaci iz konteksta posle,ali zaista svaka cast. Samo sam jednu stvar primijetio, da su od reakcije ubrzo odustali i njeni tvorci,valjda ljudi zakljucili da su malo precerali i da ce tesko biti da se izgura ta ideja. Al ne lezi vraze (kako je ovo fantastican pocetak recenice), evo reakcije opet,nikad ozbiljnije i uvjerljivije. Okle god da izvlacite ove vanvremenske ideje,svaka vam cast. Ali najiskrenije.

Ne moram...ili mozda moram da napominjem dje su se i kad jos povlacile ovako ostre linije?

vi ste ovdje ovakvi

a mi sa ove strane ovakvi

Manguparija,sunce ti jebem...i jos reakcija!

Van mreže Фаул

• Administrator
  • Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #863 poslato: April 22, 2014, 05:16 »

Koliko sam ja shvatio Partizan je ako ne računam CG klubove najpopularniji u Crnoj Gori i ima daleko više najvijača od Zvezde...

Definitivno ima najvise simpatizera. Ali tu bi se naslo svakakvih, od onih koji nikad nisu vidjeli jednu utakmicu (ali im je blizi JSD) do likova koji stopiraju do Donjecka.

Ali nisam mislio na to,nego na opstu popularnost. U vrijeme kad sam ja 'pao' zemlja je bila jedinstvena, mediji takodje, tako da se ta prevlast u CG nije bas osjecala. Vi ste bili freski od Barija, sjecam se da me je brat od strica trovao nekom pricom da nisam pravi pripadnik svog prezimena i plemena ako ne navijam za Zvezdu  :smeh4: ali sam u sebi pomislio "vid budale"  :D  Tad nedje ste dobili 100. derbi, vec uveliko je vas klub bio noseci stub, iako smo uzeli mislim dvije vezane titule, izgledali smo i bili smo manji. Nego,da se ne lazemo, kupila me crna boja. Crvena mi bila nekako pederska  :D

Van mreže nyc

• Starosedelac
  • Ugled: +217/-297
    • Pogledaj profil
« Odgovor #864 poslato: April 22, 2014, 06:14 »
Faule, jel mogu da te pitam, koliko imaš godina?

Te priče o mangupariji i reakciji su nastale mnogo pre delije.net, pre svih foruma, ma pre  interneta, pre bežičnih telefona… PRE TELEVIZIJE. To što je to tebi smešno je poznato u psihologiji. Zove se "odbrambeni mehanizam". Mi smo to učili u drugom razredu gimnazije.

P.S. Smešan je i naziv "institucija" - pa se opet primio samo tako.

P.P.S. A to što je tebi pojam "reakcije" smešan samo govori o tvom (ne)poznavanju istorije sopstvene zemlje i naroda. Neverovatno s kojom lakoćom su KPovci uspeli da zatru i samo sećanje na onolike žrtve njihove "revolucije".  Možda ti je i to "smešno". Meni nije. Naprotiv.
« Poslednja izmena: April 22, 2014, 06:18 nyc »

Van mreže shorty

• Starosedelac
  • Ugled: +7/-1
    • Pogledaj profil
« Odgovor #865 poslato: April 22, 2014, 06:24 »
Ja sam imao dosta srece,jer sam rodjen bas kad je trebalo,da sam rodjen par godina ranije sigurno bi bio Zvezdas  :'(

Van mreže VolimPFC

• Administrator
  • Starosedelac
  • Ugled: +53/-42
    • Pogledaj profil
« Odgovor #866 poslato: April 22, 2014, 06:28 »
Ulazimo u off topic malo, al' kad je bal nek' je maskenbal  :D  ... naša nadmoć, kako u broju simpatizera, a tako i u broju aktivnih na tribini, krenula je poslije referenduma... 
ovome su dosta kumovali rezultati, ali još više i češći dolazak Partizana u CG, kao i vaš bojkot košarke, koji je mnogima iz CG bio jedina prilika da navijaju, vežu se za tribinu...
A mi smo u međuvremenu došli do toga da nas je 4.12.2011. protiv Budućnosti bilo oko 1000 u kopu, apsolutno ravnopravni sa domaćinima.

Naše ekipe su neprestano jačale, o usponu Nikšićana ne teba trošiti riječi(dok se ciganska ekipa iz tog grada ugasila), zatim cijelo primorje(Bar i HN posebno), ekipe iz Kolašina i Pljevalja koje su postale dosta redovne, ne samo u BG nego i na gostovanjima po Srbiji...
Podgorica je takođe "naša"... posebno je razlika izražena kod klinaca...

Sve u svemu, da se vratim na početak i poentu... kada smo ja i  pogotovo Faul, "pali", te razlike praktično nije ni bilo, čak ste imali i blagu prednost u CG... u međuvremenu su vaše ekipe po gradovima stagnirale ili slabile, dok smo mi išli u suprotnom pravcu...
« Poslednja izmena: April 22, 2014, 06:29 VolimPFC »
Моје јутро, мој дан, моје жеље, мој сан, мој живот, моја ствар, једно име Партизан...

Н.А.                                                            26.11.1918.

Van mreže Фаул

• Administrator
  • Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #867 poslato: April 22, 2014, 06:31 »
26. Ne,za jedno 15 dana cu 27 (da izgledam stariji i zajebaniji  :D  )

Vjerujem ja da korijeni tih prica sezu duboko u vasu mangupsku proslost,ali do nas koji smo van domasaja vaseg predajnika fudbalske i kulturne istorije to nije moglo stici do pojave interneta. Ja sam zaista prvi put cuo za mangupariju prije jedno 5 godina,da bi reakcija uslijedila ubrzo nakon, ali kao sto rekoh,nekako je brzo zatrta,dok se manguparija oduprla svim izazovima.

Meni je smijesno i kad ovi moji pricaju o velikosnsovskoj zavjeri protiv nas jadnih i neduznih,pa mi nije jasno kakav je tu odmbrambeni mehanizam u pitanju.

Pojam institucije je zasnovan na realnim,lako provjerljivim cinjenicama. I stvaran je. I danasnji je. Kao sto ste vi pocetkom 90-ih bili instituacija sto se fudbala tice,tako smo i mi bili tad a bogami i sad,kad je u pitanju kosarka. Da ovo nisam izmislio ja niti neka manguparija,reci ce ti preko 20 najbitnijih evropskih trenera koji su gostovali u Beogradu zadnjih godina. Reci ce ti i uspjesi i ova druga posjeta u Evroligi na gostovanjima.

Nevjerovatno je sta je sve ta zloglasna JNA stigla da uradi,satre, pobije, zakolje, odvede i otme, a koliko ona jos zloglasnija udarna igla tadasnjeg sistema koja se odaziva na Udba nije.

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
  • Ugled: +61/-256
    • Pogledaj profil
« Odgovor #868 poslato: April 23, 2014, 01:50 »
faul,stvarno treba malo slusati sta o tom vremenu pricaju savremenici,znaci oni koji su npr bili mladi kada je zvezda osnivana,koji su to doziveli.ucestvovali u tome,bili svedoci tih dogadjaja, koji su ziveli y tom vremenu, i pre svega oni spominju i reakciju,a i mangupariju.
kao sto je rekao profa,povezivanje toga sa delije netom ili uopste internetom je glupost...
« Poslednja izmena: April 23, 2014, 01:51 NenadBG »
A ljubav ka tebi jos jaca je...

I svakim danom sve vise volim te...

Van mreže ladja

• Starosedelac
  • Ugled: +108/-96
    • Pogledaj profil
« Odgovor #869 poslato: April 23, 2014, 02:36 »
faul,stvarno treba malo slusati sta o tom vremenu pricaju savremenici,znaci oni koji su npr bili mladi kada je zvezda osnivana,koji su to doziveli.ucestvovali u tome,bili svedoci tih dogadjaja, koji su ziveli y tom vremenu, i pre svega oni spominju i reakciju,a i mangupariju.
kao sto je rekao profa,povezivanje toga sa delije netom ili uopste internetom je glupost...

Ja nemam šta da lažem mene je ćale nagovorio ko malog (mislim ko da se ja toga sećam )da navijam za Zvezdu jer je on Partizanovac pa kao da im s kim da se svađa kad je derbi ....
Pošto sam te nesrećne 1991 (ne zbog Zvezdine titule u KŠ )imao 5 5 i po godina to su prve fudbalske utakmice koje sam pamtio i danas doduše kroz maglu upravo polufinale sa Bajernom u BG i finale mada od svega mi je najviše ostalo ono kad Prosinečki čupa za kosu nekog sa Zvezdine klupe od sreće i onaj penal Pančeva sve ostalo sam mora da se podsetim godinama kasnije isto čega se sećam je godinu dana posle i ispadanje od Sampdorije tu sam i prvi put zaplako zbog Zvezde....