Jedina nuspojava regionalne lige su navijači(ne svi, onaj huliganski dio), i tu je kraj priče. Takmičarski i finansijski aspekt idu apsolutno u prilog istoj.
Skockao sam ja u glavi još ranije otprilike kako bi to trebalo da izgleda:
-Najviše 12 timova, kriterijum za učešće u prvoj sezoni bi bio u najvećoj mjeri navijačka baza i značaj u ex-SFRJ(zbog finansijskog motiva) otprilike to bi bilo ovako: Dinamo, Hajduk, Rijeka, Partizan, Zvezda, Vojvodina, Željezničar, Sarajevo, Maribor, Budućnost, Vardar i eto, ne znam možda da se organizuje neko razigravanje za tog 12-og
-Paralelno odigravanje domaćih liga(bez timova koji igraju regionalnu) kao i nacionalnih kupova u kojima svi naravno učestvuju.
-Po završetku regionalne, timovi se priključuju najboljim(tipa ukupno najboljih 6 npr) iz svojih liga u razigravanju za titulu i evrokupove. Dakle, ne degradiraju se nacionalna prvenstva, jer se preko njih obezbjeđuje prohodnost u evrokupove.
-Dakle, regionalna liga bi imala u najvećoj mjeri finansijski motiv. Višestruko povećana posjeta i prihodi klubova po tom osnovu, prihodi od marketinga i TV prava, mnoštvo jakih utakmica koje pogoduje razvoju mladih igrača, indirektno povećanje prihoda klubova od transfera. OVAJ ASPEKT NE MOŽE NIKO DA OSPORI!
- 12-ti tim iz lige bi ispadao, a zamijenjivao bi ga tim koji bi bio pobjednik razigravanja 6 prvoplasiranih timova iz nacionalnih liga, prije priključenja ovih iz regionalne.
- Problem huliganizma bi se riješio zabranom gostovanja, barem u prvoj sezoni.