Autor Tema: VK Crvena zvezda  (Pročitano 150974 puta)

Van mreže Dimitrije BP

• Starosedelac
  • Ugled: +40/-15
    • Pogledaj profil
Odg: VK Crvena zvezda
« Odgovor #120 poslato: Januar 19, 2013, 01:43 »
 :smeh1: :smeh1: :smeh1:

ajkula

• Gost
« Odgovor #121 poslato: Januar 19, 2013, 02:16 »
ja ne vidim sta je tu smijesno.

vaterpolo kao sport se gasi polako ali sigurno.

kako je krenulo,vratice se na to da bude sport koji ce se igrati samo ljeti.

mada je pitanje da li ce iko htjeti toliko da trenira za dzabe ili malo vise.

Van mreže Dejan NS

• Matori član
  • Ugled: +0/-0
    • Pogledaj profil
« Odgovor #122 poslato: Januar 19, 2013, 05:31 »
Ajmo majstori...da cujem palamudjenje o drzavnom projektu...od 400.000 evra....kojih ni nema... :D
Nina i Nađa

Van mreže ramkens

• Starosedelac
  • Ugled: +0/-0
    • Pogledaj profil
« Odgovor #123 poslato: Januar 19, 2013, 05:35 »
Kakva država takvi i državni projekti. Jedino FMP može tu nešto više da izdrži, zato što je klub u privatnom vlasništvu.

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
  • Ugled: +61/-256
    • Pogledaj profil
« Odgovor #124 poslato: Januar 20, 2013, 07:03 »
pa do juce je vkcz bio drzavni projekat,sada ocigledno nije  :zbunjen:  nije mi bas najjasnija logika ali dobro

inace ovo smatram vise kao upozorenje jelanica tim koji su dali obecanja.ali u neku ruku me raduje nacin na koji je reagovao(naravno stanje u kome se nalazimo ni malo ne raduje),ato je da je pokazao da nema nameru da gomila dugove i dovede klub u stecaj i sl.nego da namerava sa onim sto imamo da radi, ali niko nema unapred zatvoren budzet ma koliko on bio mali,nego se svi snalaze u toku sezone,ali ipak se zna sta je nesto realno sto moze da se namakne.nadam se da ce ipak pare doci,i da ce sve biti ok.koliko znam ceka se gasprom,jer je napravljen dogovor da deo para ide osim u fk(naravno gro para ide njima) nesto ode i ostalim klubovima u sd,pretpostavljam da kosarka tu nece nista dobiti,nego ovi manji sportovi,kojima i onako treba sica.
u svakom slucaju ne ocekujem da u toku sezone iko ode,izmedju ostalog sto i nemaju gde,svugde je kriza u evropi,a ono malo timova i sto ima nesto para(pre svega jug i neki madjari) imaju satsvljene ekipe,a i sumnjamda imaju lagano da izdvoje za prlainovica i pjetlovica npr.u ostala dva kluba u srbiji je ista situcija kao i kod nas,tako da je to to.i mii radnicki smo dobili po jednu platu,sve ostalo se duguje.ne znam koliko je partizan dao,ali i oni kasne u svakom slucaju,verovatno nije nesto narocito ispred,ako je uopste ispred.
a u sustini od toga da li ce doci obecane pare zavisi mogucnost ostanka ovih par reprezentativaca u zvezdi i posle leta.
u svakom slucaju bitno da u slucaju da para ne bude odu ovi stariji,a ostanu mladi talentovani igraci i da se nastavi sa gradjenjem ekipe,na nizem nivou,ali opste ozbiljne mlade i dobre ekipe.

a kakva je situacija u vaterpolu najbolje govori izjava vapenskog koji je rekao da je bio blizu odluke da ostali vaterpolo(a decko je 90-o godiste i odlican igrac),ali da je u zadnjem trenutku dosao poziv zvezde.da ga nije bilo verovatno bi sada ko zna sta radio...

« Poslednja izmena: Januar 20, 2013, 07:03 NenadBG »
A ljubav ka tebi jos jaca je...

I svakim danom sve vise volim te...

Van mreže srdjan dimitric

• Starosedelac
  • Ugled: +6/-3
    • Pogledaj profil
« Odgovor #125 poslato: Januar 20, 2013, 11:32 »
pa do juce je vkcz bio drzavni projekat,sada ocigledno nije    nije mi bas najjasnija logika ali dobro

logika je takva da ste kao mali klub a u vaterpolu to jeste zagrizli malo previse

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #126 poslato: Januar 20, 2013, 11:39 »
pa kakao previse kad smo drzavni?sta je previse drzavi da da max 400k za celogodisnji budzet?to je sica...
jedini logicni zakljucak da niti smo juce,niti danas bili drzavni projekat...

Citat
Šefik i Rađen: Ne idemo nigde, igraćemo i bez novca, dajte prvo mlađima plate!

N. Todorović    | 20. 01. 2013. - 13:37h | Foto: A. Dimitrijević    | Komentara: 84

Vaterpolisti Crvene zvezde pokazali su kakvi su ljudi i da u sportu i dalje ima onih kojima novac nije na prvom mestu. Šefik, Rađen, Prlainović, Pijetlović, Vapenski i ostali ne žele da napuste klub i spremni su da i dalje igraju iako mesecima ne primaju plate.

Finansijski problemi su okovali crveno-bele, predsednik Viktor Jelenić je poručio igračima da su slobodni u izboru nove sredine, ali oni nemaju nameru nigde da idu.

"Imali smo sastanak sa klupskim čelnicima. Jasno nam je da je situacija loša i da ne znaju da li će klub dobiti novac. Posle susreta sa vodećim ljudima, sastali smo se mi igrači i dogovorili se da radimo i da igramo kao do sada", rekao je golman Denis Šefik za "Sport".

Iskusni čuvar mreže kaže da će oni obavljati svoj deo posla u bazenu i da nemaju nameru da napuštaju ekipu, jer bi bilo šteta da dignu ruke od srpskog vaterpola koji je potpuno oživeo.

"O odlasku ne razmišljam, možemo samo u drugu italijansku ligu, ko još žuri tamo? Ovde smo napravili veliki posao, o našoj klupskoj sceni sada priča ceo svet. Prošle godine je polufinale Kupa gledalo 200 ljudi, sada 2.000. Sutradan je viđeno najbolje finale u istoriji vaterpola u Srbiji. Bilo bi šteta da sve to propadne", istakao je Šefik.

Njegov saigrač Nikola Rađen je pozvao da se novac prvo da najmlađima i dodao da se nije ni pomišljalo na štrajk.

"O tome niko nije razmišljao, ali neko mora da shvati da ima igrača koji u vrlo teškoj finansijskoj situaciji. Mi stariji smo rekli čelnicima - dajte prvo mlađima, pa tek onda nama. Gledao sam te momke posle finala Kupa, oči su im sijale od sreće. I meni je bila čast što sam bio deo onakvog spektakla. Naježio sam se pre skoka u bazen. A, onda nam se dešava ovo što se dešava", poručio je Rađen.

svaka cast starijim igracima na ovome sto su se dogovorili...a ovo da ne idu, niti imaju gde da idu,to je ono sto sam gore i napisao...

ajkula

• Gost
« Odgovor #127 poslato: Januar 21, 2013, 09:18 »
pa do juce je vkcz bio drzavni projekat,sada ocigledno nije    nije mi bas najjasnija logika ali dobro

logika je takva da ste kao mali klub a u vaterpolu to jeste zagrizli malo previse

reklo bi se da je tako.

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #128 poslato: Januar 21, 2013, 09:39 »
pa jasno je da smo zagrizli previse.ali slicna je situacija u radnickom,pa i u partizanu gde ni ove igrace ne isplacuju redovno,a imaju dugove za igrace i od pretprosle sezone(da ne spominjem i kk partizan,a o kk i fk cz ne treba ni pricati uopste). ipak zvezda sa tim stvarima treba da bude posebno oprezna jer imamo i te kako losa iskustva i iz vk koji je gasen,i iz kk,a i iz fk. zato sam i rekao da me ipak raduje reakcija jelanica u ovoj situaciji,koja mi govori da on nema nameru da se zaduzuje i dovodi klub u situaciju u kojem je bio...

inace kao sto sam spomenuo cuo sam neku pricu da je celokupni budzet na nivou oko 400k,mada u novinama sam procitao navodno i manje od 300k da treba klubu za funkcionisanje,mada je to mozda i razlika izmedju vec obezbedjenih para i projektovanog budzeta,ne znam...

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #129 poslato: Januar 24, 2013, 02:41 »
Citat
21/01/2013 - 16:01
DIREKTOR ZVEZDE: Vaterpolo "drim tim" košta kao jedan dobar košarkaš
Za stvaranje vrhunskog vaterpolo tima koji može da se bori za titulu prvaka Evrope potrebno između 200 i 250.000 evra, za koliko igraju najbolji košarkaši u Srbiji

Nikola Rađen   

Ima li pomoći za vaterpolo klub Crvena zvezda, koji prolazi kroz tešku finansijsku krizu? Ove sezone skockali su jedan od najboljih timova u Evropi i imaju šanse da se bore za evropsku krunu, ali nemaju finansija da to isprate.

Igrači su dobili samo jednu platu od septembra i pitanje je kada će dobiti sledeću, ali su odlučili da igraju do kraja i ostvare šampionsku titulu, na koju su čekali 20 godina..

Prvi put u istoriji srpski vaterpolo je dobio najjaču ligu u Evropi, a za to su zaslužni Crvena zvezda i Radnički sa svojim “drim timovima”, koji su ozbiljno pripretili Partizanu.

Osim borbe za titulu, Zvezda je već osvojila Kup Srbije, a ima i lepe šanse da se plasira na fajnal for Evrolige i bori za trofej prvaka i sve to za skroman budžet koji iznosi 250.000 evra na godišnjem nivou!!

Ako se zna da jedan vrhunski košarkaš poput Igora Rakočevića košta toliko na godišnjem nivou, vidi se koliko je ta cifra mala za jedan vaterpolo tim koji pretenduje na titulu šampiona Evrope.

Igor Milojević

SKUPE CENE TERMINA NA BAZENU

Direktor  Crvene zvezde Igor Milojević istakao je da je najveći problem infrastruktura, jer su cene korišćenja bazena “paprene”.

- Tačna je činjenica da jedan vaterpolo tim koji može da se bori za sam evropski vrh košta kao jedan dobra fudbaler ili košarkaš u Srbiji- rekao je Milojević za Telegraf i dodao.

- Sa malo ulaganja u vaterpolo tim možete da imate primat u Evropi i svetu.  Mi ne očekujemo od države da nam plaća igrače, već da nam pomogne u drugim stvarima. Nama je infrastruktura najveći problem. Mesečno moramo da platimo 1.600.000  dinara za sve termine mlađih kategorija i prvog tima. Samo jedan sat treninga košta od 15.000 do 17.000 dinara na “11. aprilu”, Tašmajdanu, ili 25. maju – objašnjava direktor Zvezde.

- Kada se igra utakmica tada dva sata na Tašmajdanu koštaju 81.400 dinara plus obezbeđenje i ostali prateći elementi. To su velike cifre za nas. Ne mogu da kažem da nemamo pomoć. Grad Beograd izdvaja veliku sumu za vaterpolo, ali u glavnom gradu imate 10 ekipa i onda se taj novac razvodni – kaže Milojević.

NISMO PRIČALI SA ŠAPIĆEM

Direktor “crveno-belih” je apostrofirao da je velika apatija u društvu i privredi i da se to odražava na sport.

- Teško je naći novac. Država dotira, ali je to malo, a privatnici neće da ulažu jer nemaju nikakve olakšice. Dogovori oko novca u avgustu i septembru sada padaju u vodu, jer ljudi nemaju para i to se sve odslikava i na nas. Kada bi država omogućila olakšice provrednicima za ulaganje u sport, drugačije bi bilo. Ali sve je to ljudski faktor, pojedinci su se nakupili, uzeli šta im treba i sada uživaju, a nama su bacili kosku da se bijemo - rezigniran je Milojević.

On je istakao da je neophodna kategorijzacija klubova.

- Mora da se napravi neki red. Ako igraš Evroligu, onda dobijaš određen broj besplatnih sati na bazenu, a ako si u nekom nižem rangu, dobijaš manje. Ovako ispada da mali klubovi super prolaze, dobiju od grada donaciju, uzmu članarine od dece i uživaju. Ogromno je interesovanje za školu vaterpola Zvezde, ali što više dece primamo, to nam je veće finansijsko opterećenje – kaže Milojević.

Na pitanje da li su se obratili bivšem vaterpolisti Zvezde i Srbije, a sada predsedniku Opštine Novi Beograd Aleksandru Šapiću za pomoć oko bazena “11.april”, direktor Zvezde je rekao:

- Nismo imali kontakt do sada, niti smo komunicirali na tom nivou. Ljudi iz sportskog centra su nam rekli da je centar komercijalan objekat koji treba da privređuje – objasnio je Milojević, i dodao:

- Zvezda je potrebna srpskom vaterpolu. Posle toliko godina finale Kupa je pratilo 2.000 ljudi, a naši mečevi u Evropi i domaćem takmičenju su dosta gledani na TV B92. Pitanje je samo da li neko želi da imamo dobar vaterpolo u zemlji ili ne – zaključio je Milojević.

(Telegraf.rs/D. Stojmenović)

http://www.telegraf.rs/sport/505692-direktor-zvezde-vaterpolo-drim-tim-kosta-kao-jedan-dobar-kosarkas

Van mreže Dimitrije BP

• Starosedelac
  • Ugled: +40/-15
    • Pogledaj profil
« Odgovor #130 poslato: Januar 24, 2013, 02:47 »
Naravno, kao i svugde u svetu. I to je normalno, poredeći interes za košarku i vaterpolo, popularnost sporta i ostale mnogobrojne pokazatelje.

Van mreže Фаул

• Administrator
  • Starosedelac
  • Ugled: +105/-164
    • Pogledaj profil
« Odgovor #131 poslato: Januar 24, 2013, 05:21 »
Sa 250 000 da se osvoji Evroliga? Mozda ove godine.Ranije sigurno nije moglo.

Samo za plate igraca je to prepremalo,a tek i ostali troskovi.Po ovome,ispada da vaterpolisti prvaka Evrope primaju po 10 000 godisnje  :zbunjen:
Zar nisu ljudi čudni? Nikad ne koriste slobode koje imaju ali zahtijevaju one koje nemaju. Ne koriste slobodu misli, traže slobodu govora.

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #132 poslato: Januar 24, 2013, 06:42 »
ne moze ni ove godine,jug ima sigurno dosta veci budzet,a mislim da su najblizi da osvoje el.
nije mi nikako najjasnije dal zvezda ima ukupni budzet od 250k,pre ce biti da je to za plate samo,jer i dalje mnogi spominju 400k kao budzet...nema logike da je 250k ukupni budzet,pogledajte samo koliko kosta bazen...

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #133 poslato: Januar 27, 2013, 11:38 »
Citat
Покажи звездаштво на делу - помози ватерполо клубу!
Категорија: Вести Објављено петак, 25 јануар 2013 20:22 Аутор redstarbelgrade.info

Управа клуба ватерполо клуба позвала је све навијаче и поштоваоце ватерполо клуба Црвена звезда да донацијама, а у складу са својим могућностима, помогну да клуб опстане.

Само пар дана након освојеног купа Србије, председник нашег ватерполо клуба рекао је играчима да су слободни у избору нове средине, пошто су спонзори били јаки само на речима, док су дела изостала. Играчи су, упркос томе, одлучили да остану до краја сезоне и покушају да титулу врате у Љутице Богдана 1а, вероватно се потајно надајући да ће се спонзор у међувремену појавити.

Ипак, како каже стара народна пословица, кога змија уједе и гуштера се плаши, па се управа клуба окренула навијачима.

Отворен је рачун у банци Хипо Алпе Адриа (165-7084-36) на који свако коме је црвено-бела боја на срцу и свако ко ужива у томе да нам клуб представљају великани светског ватерпола може да уплати одређену суму новца.

Ми смо на потезу!

http://www.redstarbelgrade.info/sd-crvena-zvezda-2/vesti/2719-pokazi-zvezdastvo-na-delu-pomozi-vaterpolo-klubu.html

PS.kometnari koji se samo sastoje od smajlija ce biti brisani,slobodno nek napise ko sta misli,nek kritikuje,nije problem,ali sada 10 postova grobara sa smajlijima kako umiru od smeha i sl necu dozvoliti...
« Poslednja izmena: Januar 27, 2013, 11:40 NenadBG »

Van mreže NenadBG

• Starosedelac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #134 poslato: Februar 04, 2013, 12:14 »
Citat
RSB intervju: Viktor Jelenić

Kategorija: Intervju Objavljeno nedelja, 03 februar 2013 22:12 Autor redstarbelgrade.info

Pre nešto više od godinu i po dana, sa nekoliko saradnika i ljubitelja Zvezde i vaterpola, pokrenuo je Crvenu zvezdu iz pepela.

Klub koji na leto 2010. godine krenuo od nule, sastavljen od klinaca i nekoliko veterana koji vole crveno-bele boje, sada ima izuzetno jaku ekipu. Prvi je na tabeli domaćeg šampionata, pruža odlične partije u Ligi Šampiona, a 13. januara 2013. godine došao je do prvog trofeja nacionalnog Kupa u istoriji kluba. Ipak, samo nekoliko dana nakon osvojenog pehara, dok se slavlje među mnogim navijačima još nije stišalo, kao grom iz vedra neba pojavila se informacija da je klub u velikim finansijskim problemima, da igrači nisu primili plate i da ukoliko žele, mogu da napuste klub.

Uprkos svemu, oni su pokazali zvezdaštvo na delu. Ostali su u klubu i do kraja sezone će braniti boje Crvene zvezde. Uredništvo našeg sajta odlučilo je da povodom aktuelne situacije uradi intervju sa predsednikom našeg Vaterpolo kluba, Viktorom Jelenićem, u kojem smo razgovarali o finansijskim problemima sa kojima se klub i sport susreću, kao i mogućim rešenjima, prisetili smo se finala Kupa koje je odigrano pre nešto više od mesec dana, i još mnogo čega...

Možete li za početak da se prisetite vremena kada ste Vi kao igrač predvodili Zvezdu do titule '93. godine?

- To je bilo pre skoro 20 godina, u nekim drugim vremenima... Prvu titulu smo uzeli '92. godine, tad je već počeo rat. A drugu titulu smo uzeli kad je već bio u toku. Za tu prvu smo imali baš jaku ekipu. Igrao je Igor Milanović, bili su tu i Vlada Vujasinović, Vasović... Sada su to neka druga vremena...

Koliko taj period može da se uporedi sa današnjim? Imali smo drim tim, uzeli titulu pa je finansijski Zvezda počela da pada. Sada takođe imamo jaku ekipu, osvojili smo Kup, ali posle toga dolazi do problema. Postoji li opasnost da se nešto slično dogodi?

- Znaš kako se kaže, nada poslednja umire. Mi se nadamo da to neće da se desi. Mi se trudimo da stvorimo bazu, da i kada mi ne budemo tu Zvezda ima svoj bazen, svoje termine. Da može da trenira, da igraju dečaci iz mlađih kategorija, koji će kasnije igrati za prvi tim Zvezde.

Koliki je problem bazena i kako može da se reši? I koliko novca Zvezda godišnje izdvaja za plaćanje termina?

- Najveći problem je to što nije više kao što je bilo nekad. U vreme komunizma, grejanje je bilo jeftino. Sada su troškovi veliki, ali za jedan klub treba da budu drugačije cene nego za preduzeća, jer mi promovišemo sport. Najbitnije je da Zvezda dobije termine koji će da budu u skladu sa normalnim cenama. Kada se sve to sabere po mesecima, Zvezdi treba oko 180.000 evra godišnje samo za bazen.

Koliko bi trebalo da iznosi realan iznos koji Zvezda treba da izdvaja za termine koje koristi?

- Realna cena za ove termine što mi imamo je 60.000-70.000 evra. Hajde da kažem, da je maksimum duplo manje od ove koje sada plaćamo.

Kakva je mogućnost da država ili grad pomognu Zvezdi po tom pitanju?

- Grad pomaže Zvezdi, ali to su nedovoljna sredstva da se obezbedi minimum termina.

Mi smo pokrenuli akciju na Tviteru kad smo čuli da je Zvezda u problemu, da Zvezdaši skrenu pažnju Šapiću, koji je predsednik opštine Novi Beograd, ukoliko može da pomogne Zvezdi...

- NJegova situacija je takva da mora da brine o javnim preduzećima, iako je bivši sportista i vaterpolista. Tu je najveća caka, dok god se ne postavi sistem u kome će klubovi imati cene koje su za sportske klubove, a ne preduzeća. Nije normalno da su cene iste za neku firmu i za sportski klub.

Da li na primer tu može da se skrene pažnja Šapiću?

- Zna on sve, ali to je sistemski problem.

Pričali smo sa bivšim generalnim sekretarom Đorđem Stefanovićem, koji je bio direktor Sportskog centra Banjica, baš za ovo i rekao nam je da je Partizan na Banjici uzimao "mrtve" termine, pa se prepolovila cena.

- To je drugačije, Partizan drži SC Banjica. Mogu da biraju termine kad će da treniraju i mogu da treniraju kad hoće i koliko hoće. Oni ne plaćaju termine ali plaćaju struju, vodu, održavanje... a mi plaćamo termine koji su znatno skuplji. Bazeni su ti društvena odgovornost, ne možeš ti da napraviš zaradu, a moraš da ga održavaš. Najskuplje ti je grejanje vode, koja mora da se održava na 26 stepeni stalno. Jer, ako padne ispod toga, mora da se podigne temperatura, treba da se zagreje sve, troši se mnogo veća energija, a samim tim i novac. Nije kao u halama.

Postavljen je i račun na koji navijači mogu da uplate određenu svotu novca i pomognu klubu. Koliki je odziv?

- Pre svega, želim da se zahvalim svima koji su u uplatili bilo koju cifru. Zvezda je veliki klub, svi znamo koliko je ljudi vole. Ali ipak, dok država ne stane iza toga, ne može problem da se reši. Super je što se ljudi interesuju. Mi smo videli koliko navijačima znači Zvezda kroz utakmice u Ligi Šampiona.

Da li je bio preveliki finansijski zalogaj angažovanje ovakve ekipe?

- Finansijski gledano, to nije ništa posebno za ekipu kakva je naša, to je sve realno.

Zbog čega je došlo do problema, šta se to konkretno desilo da nedelju dana posle osvajanja Kupa izađete u javnost i izjavite da igrači mogu da idu, pošto nema novca?

- Nije se ništa konkretno desilo, očekujemo te neke uplate ali nikako da se dese.

Gasprom se čeka?

- Tako je.

Na koje prihode se računalo na početku sezone, oko čega se vrtela finansijska struktura?

- Finansijska struktura se vrti oko svačega. Sistem sporta u Srbiji je tako uspostavljen da je teško privatnim preduzećima da daju novac, jer nemaju nikakve povlastice. Pogotovo u vaterpolu gde je društvena odgovornost, nema profita. Gde reklame da stavi? Treba sve to javna preduzeća da finansiraju, ali kada se ona nalaze u teškoj situaciji, šta onda...

Da li ste razmišljali da ne dovedete ove igrače, da radimo kao do sada?

- Mi nismo ni razmišljali da možemo da ih dovedemo, ali desilo to sa Pro Rekom i onda zašto da ne iskoristimo.

Koliki je budžet kluba potreban za funkcionisanje?

- Budžet u vaterpolu se kreće oko 450.000-500.000, ali tu ne ulazi cifra koja se izdvaja za bazen. Znate i sami, nije neka cifra.

Kakav je na Vas utisak ostavilo da igrači odluče da ostanu u klubu i da uprkos svemu ostvaruju vrhunske rezultate?

-Oni su super. Vrhunski su profesionalci, super su kao ljudi. Razumeju kada im se iskreno kaže. Volim taj iskren odnos, tako i radim. Nisam voleo da me iko laže.

Postojale su priče da su određeni privatni finansijeri odustali od pomoći vaterpolo klubu?

- Niko nije odustao. Ali su i mnogi od njih u teškoj situaciji, treba to imati na umu, ali se nadamo da će se i to poboljšati. Svi oni vole Zvezdu i pomažu klubu, nema govora o odustajanju. Određena privatna firma, da ne pominjem ime sada, svakog meseca u dan uplati onoliko koliko smo se dogovorili na početku sezone.

Da li su privatna lica jedini način finansiranja?

- Čekamo javna preduzeća, ima naznaka da će pomoći, ali za sada samo čekamo...

Da li se razmišljalo o sponzoru u imenu kluba? Ono se već menjalo, bilo je Veteranski, sada Beogradski vaterpolo klub?

- Razmišljali smo o tome, ali problem je sistemski, a to nije rešeno. Sve to oko menjanja imena je urađeno zato što smo morali nekako da krenemo. Bili smo ugašeni tri godine, i pogledajte gde smo sada.

Koliki entuzijazam je potreban da bi se stiglo ovde?

- Puno, pre tri godine smo počeli sa petnaestoro dece od 9 do 13 godina i imali smo po tri treninga na Košutnjaku. Prva ekipa je napravljena u junu - julu 2010. godine i za dve i po godine smo uzeli Kup.

Imali ste status trenera i igrača, kako ste se snašli u toj ulozi?

- Mogu ti reći da je lakše nego ovako da ludim (smeh).

Ima li vremena pored svih opterećenja u vezi sa funkcionisanjem da se razmišlja o rezultatima?

- Znaš šta ti je fora, kod sportista nije problem u utakmici. Ti uđeš u utakmicu i samo o rezultatu misliš. Problem su treninzi. Treba da treniraš, da daš maksimum da bi igrao najbolje što možeš na utakmici. Za treninge dobijaš motivaciju kroz pare da bi pružao maksimum. Na utakmicama to nema veze, svako gleda da dobije kad dođe meč, bez obzira na sve probleme. Svi bi voleli da ne treniraju a da igraju (smeh).

Kako biste opisali atmosferu koju prave Delije?

- Ovako je bilo samo kad smo uzimali prvu titulu, 1992. godine. Ja takve atmosfere na vaterpolu nisam viđao nikad!

Da li za Kup može da se kaže da je jedan od najvećih spektakla u istoriji vaterpolo sporta?

- Ma ovo na Banjici je bilo vrh navijanja na vaterpolu. Pre dve godine kad su igrali Partizan i Vojvodina na Banjici finale Kupa, više ljudi je u kafiću bazena gledalo Novaka Đokovića. A pogledajte kakav je spektakl bio ove godine? Definitivno se može reći da je Zvezda vratila publiku i interesovanje za vaterpolo. Nema sporta u Srbiji bez Zvezde i Partizana, bilo koji sport da je u pitanju.

Kako ste Vi podneli utakmicu finala Kupa? Infarkt utakmica, imali smo veliku prednost, Partizan je na kraju preokrenuo, poveo, ali smo u produžetku došli do trofeja…

- Devedeset druge godine smo igrali finale Kupa sa Partizanom isto na Banjici. Izgubili smo ga na penale. Dok sam gledao sada utakmicu, prošlo mi je to kroz glavu, da može isto da nam se desi. Kad sam video da se ušlo u produžetke, mislio sam da idemo na penale, a onda su počele da mi se vraćaju slike.

Kakvo je zadovoljstvo i osećaj postići tako nešto za toliko kratko vreme, kada se bukvalno počne od nule, kao što je bio slučaj sa Vaterpolo klubom?

- Ogromno zadovoljstvo, velika satisfakcija, tu nema priče. Svaki sportista zna kako je doći do nekog velikog uspeha. I kad si najbolji, dešava se da ne uspeš, ne pobediš… Koliko se samo puta desilo nama sa reprezentacijom na Olimpijskim igrama, kada smo bili bolji od svih, pa ne uspemo da osvojimo zlato… To je sport, svašta može da se desi. Sad smo uspeli, videćemo dalje…

Vidi se da je vaterpolo specifičan sport po tom odnosu između igrača, funkcionera. To se videlo kada je Savić otišao do Vujasinovića, prijateljski su se pozdravili. Ali pre Kupa je izgledalo da odnosi uprava nisu najbolji, bilo je neslaganja oko izbora sudija, da li da sude strani ili domaći?

- Znate kako, to je normalno. Svi gledaju sebe pre svega. Ja imam različita mišljenja od njih u nekim stvarima, a u nekima isto. Oko sudija nismo imali isto mišljenje. Mi tvrdimo i dan danas da samo naši mogu da sude. Mi smo jedna od najvećih sila na svetu, kako onda da sude strane sudije?

Kako to da su tri druga konkurenta složila protiv Zvezde?

- Nije protiv Zvezde, možda smo mi videli više od njih (smeh).

Da li se razmišlja o mestu trenera? Šta će biti na kraju ove sezone, pošto je Dejan Savić postao selektor. Može li on da vodi i klub, pošto iz Vaterpolo saveza dolaze takve informacije da to neće biti dozvoljeno?

- To ćemo videti na kad se završi sezona. Treba da vidimo i kakve su Dekijeve želje. Koliko ja znam, on hoće da ostane trener Zvezde i dalje. Moraćemo da vidimo da li je to moguće i da li ćemo se dogovoriti sa Vaterpolo savezom Srbije. I naša i njegova želja jeste da ostane trener Crvene zvezde, samo ostaje da se vidi to sa Savezom. Dejan Savić je prvi igrač koji je potpisao za Crvenu zvezdu. Igrao je u Rusiji i hteo je da postane trener. Onda smo pričali s njim, rekli mu da odigra jednu sezonu u Zvezdi, da ovde završi igračku karijeru, pa da posle bude trener.

Može se reći da je samo poraz u Atini neočekivan rezultat, pošto su ostalo sve pobede, i poraz od Juga koji je bio realan?

- I poraz u Atini je normalna stvar, to je Olimpijakos. Mogli smo i na toj utakmici da izvučemo nerešen rezultat. Slično je bilo i u utakmici na Tašmajdanu, vratili su se nakon našeg ubedljivog vođstva, pa smo dobili na kraju.

Polako se približavamo završnici ove sezone. Koji su po Vašem mišljenju realni ciljevi koje ovaj tim može da ostvari?

- Realno, ove godine smo na početku sezone rekli da ako uzmemo jedan od dva domaća trofeja da je to odlično. Ali normalno, sportske ambicije su uvek najveće. Sve što možemo maksimalno da uradimo… A maksimum maksimuma je…

Liga šampiona?

- (Kolektivni smeh) Maksimum maksimuma je da se kvalifikujemo na fajnal for Evrolige i da uzmemo prvenstvo. I ako uđeš na fajnal for, tu su dve utakmice, jeste postoji šansa, i Pro Reko je u četiri godine izgubio dve Lige Šampiona i sve može da se desi u jednoj utakmici, ali realnost je drugo.

Kakva je situacija sa fajnal forom Lige Šampiona? Je l' se prijavljuju domaćinstva, koja je procedura, ako možete to da nam pojasnite?

- Za sada se niko još nije prijavio. U vaterpolu su finansije najveći problem. Za organizaciju jednog takvog takmičenja ti treba 80.000 – 100.000 evra. To su sada za ove naše uslove ogromne pare.

Može li da se razmišlja u tom pravcu, da ako i Zvezda i Partizan dođu do fajnal fora to bude neka zajednička organizacija uz pomoć grada ili države?

- O tome se i razmišlja, ali je problem što to treba ranije da se reši. Treba se prijaviti ranije i sve što ide uz to…

Zna li se koji klub ima realne mogućnosti da dođe do fajnal fora i da organizuje završni turnir?

- Jug, jer trenutno imaju sigurno najjaču ekipu na svetu. Ne znam da li im je u interesu da organizuju turnir i troše novac. Imaju ubedljivo najjači tim, svoj bazen ali i ceo grad stoji iza njih.

I Radnički kod nas ima najzvučnija imena i dugogodišnjeg trenera reprezentacije pa za sada nisu ostvarili rezultate koji se od njih očekuju…

- Jeste, to je sport i upravo to je ono što ga razlikuje od drugih stvari…

Je l' Vas brine malo da li ovi iz Radničkog tempiraju formu za završnicu prvenstva? Izgubili su u polufinalu Kupa. U prvenstvu su izgubili samo od nas, ali imali su egal utakmice i sa Partizanom i sa Vojvodinom…

- Radnički je vrhunska ekipa, tu nema priče. Oni će da se spreme isto za kraj sezone. Zavisi kako će da im se poklopi situacija. I mi sada imamo dve utakmice u gostima, u Kragujevcu i na Banjici. Videćemo na kom mestu ćemo da završimo u regularnom delu. Ako budemo prvi, mi smo 99,9% u finalu, dobićemo Vojvodinu, pa bismo videli sa kim bismo igrali, Partizanom ili Radničkim… Finale se igra na tri dobijene utakmice i ko bude ko stvarno najbolji, taj će i da dobije. Nije to jedna utakmica, pa da može svašta da se desi.

Kolika je prednost domaćeg terena u vaterpolu sada?

- Imamo neverovatnu publiku i to je naš veliki plus. Kada igrači koji nisu naviknuti na takvu atmosferu dođu na Tašmajdan na tu atmosferu, bude im malo drugačije, odseku se…

Jeste li imali komunikaciju sa ljudima iz drugih klubova koji su igrali u ovakvoj atmosferi u Ligi Šampiona i kakva su njihova iskustva?

- Prošle godine kad smo igrali sa Posilipom Kup Evrope, isto je bio krcat Tašmajdan. NJihov trener je Karlo Silipo, legenda italijanskog vaterpola, i on je toliko bio oduševljen atmosferom da je uzeo telefon i snimao Delije. To je isto radio i trener Monpeljea, ali to ne može da se poredi, jer je ovo ipak legenda italijanskog vaterpola.
« Poslednja izmena: Februar 04, 2013, 12:15 NenadBG »