Ma, koji 26,
dvajessedam, bre! Iskustvo je to!
Šalim se, naravno. Nego, da pokušam da razjasnim par stvari koje, čini mi se, pogrešno tumačiš.
1. Sintagmu "
beogradska manguparija" u kontekstu navijanja za Zvezdu je smislio genijalni Tirke, Bogdan Tirnanić, i to (tek)
1980. godine!! Ja se zaista ne sećam da je iko od starih zvezdaša pre toga sebe smatrao ili nazivao "beogradskim mangupom". Dakle, za sva objašnjenja u vezi sa tim se obrati - autoru (ako pronađeš način…

). Međutim, za nešto drugo u vezi Zvezde i Beograda, ti neće trebati Tirke. Jedan drugi genijalac, Bata Stojković, je u jednom intervjuu izjavio da je beogradska mlađarija posle rata (II Svetskog) listom krenula da navija za Crvenu Zvezdu. Koliko se on seća, u Beogradu "niko nije navijao za Partizan". Naravno da Bata preteruje, u duhu starog dobrog komšijskog peckanja, ali stariji Beogradjani će ti potvrditi da je u samom Beogradu CZ bila neprikosnovena, dok je JSD bio superioran na nivou cele države. I to nije nikakav "poen" u našu korist, već prosto opažanje.
2. Za razliku od Tirketove kovanice, izrazi kao što su "reakcija", "opozicija", "srbovanje" i sl. JESU bili deo nekakvog zvezdaškog navijačkog rečnika, sve do kraha jednopartijske države, odn. SFRJ . Ono što ja mislim da ti ne kapiraš je činjenica da je to bilo
krajnje subjektivno shvatanje sopstvenog identiteta od strane zvezdaške populacije (tačnije, jednog njenog dela)., a ne nekakav njen zvaničan stav ili obeležje. Štaviše, biti etiketiran, u SFRJ, kao "ostatak reakcije" je imalo prilično
negativnu konotaciju i nije bilo nimalo prijatno biti obeležen na taj način. To ti mogu potvrditi i stariji navijači jsd. Rećiće ti još da oni sebe nikada nisu videli kao nekakvu "opoziciju" režimu, dok je zvezdaše bio takav glas. I to je bila razlika koje su bili svesni i jedni i drugi.
3. JNA. Veruj mi da je JNA bila NAJJAČA institucija u bivšoj državi. Bili su država u državi i niko im nije mogao ništa! Tvoj pokušaj da "na zadnja vrata" ubaciš UDBU u priču о CZ je - hajde, da kažem, deplasiran. I već pomalo ofucan -
od preterane (zlo)upotrebe. Dok je JSD formirano kao ARMIJSKO sportsko društvo koje je
de iure i de facto VLASNIŠTVO JNA, SD CZ nije NIKADA imala nikakve suštinske veze sa bilo kojom "odbrambenom službom". Osnovana je kao
OMLADINSKO FISKULTURNO DRUŠTVO, a na inicijativu UJEDINJENOG SAVEZA ANTIFAŠISTIČKE OMLADINE SRBIJE (USAOS). U Srbiji, UDBA nikada nije imala svoj klub, a kamoli čitavo "sd" ! Ja znam da bi mnogi grobari voleli da je Beograd imao
jedan armijski
i jedan policijski klub, kao što je to imao Bukurešt (Steaua - vlasništvo armije i Dinamo, kao klub policije). Nažalost, ČINJENICE govore drugačije i one se ne mogu prekrajati prema nečijoj želji ili nahođenju. To što je povremeno neki pandur (aktivan ili u penziji) sedeo u upravi FK (ili SD) CZ je bila matrica koja se
ponavljala u svakom većem fudbalskom klubu u SFRJ. Panduri, partijci, bivši bombaši i gerilci su sedeli i u upravama Hajduka, Dinameta, Veleža, Sarajeva, Željezničara, Vardara… Dakle, CZ se po tom pitanju uklapala u opšti (državni) scenario.