Svaka čast malome, a posebno njegovom ćaletu. To je ta spona, ta ljubav koja je potpuno iracionalna, ali je jaka - do bola! To je ta spona koja dozvoljava i najvećem ljakuse medju našim navijačima da uzvikne, nasred pune pijace u nedelju u podne, "Ja bre, navijam za svecki šampinjon!"
Ne znam koliko je istine u ovoj priči o malom Luki, ali ako je mali zaista spavao "u gepeku" sa ćaćom da bi mogao da odigra dve utakmice za "Svetskog šampiona", onda ja nemam šta tu da dodam osim da pred obojicom skinem kapu.
Nekada, davno, su takve priče bile nešto što se, manje-više, podrazumevalo! Jer, u Zvezdu se ulazilo samo uz enormna odricanja. To je bilo doba kada je Zvezda bila najveće ime na Balkanu, iako još nije osvojila najveći evropski trofej. Tek, Zvezda je bila IME. IME i PO! Mogao si reći da ti je želja da zaigraš u 'Ajduku, Dinametu, il (ne daj Bože) u jsd-u, ali čim bi izgovorio ime,"Crvena Zvezda", oko tebe bi se sjatila gomila menadžera, mešetara, prevaranata... etc. Hteo ne hteo, voleo ne voleo, Crvena Zvezda je bila magično ime, klub koji je bio ne samo deo "velike četvorke", nego je, izvesno, bio njen najjači, najmoćniji, najugledniji član.
I zato me ova priča o mladjanom Luki vraća nekom nostalgičnom prugom u te slavne dane. Mi nismo ni bili svesni koliko su svi ti dani, nedelje i meseci doista bili SLAVNI. OK, barem sada shvatamo. Shvataju i Luka i njegov ćale.
I zato, ostatak ovog pisanija upućujem na adresu Luke Jovića.
Dakle, ako zaista vrediš, lova ti ne gine. Kad tad ćeš keširati sve te hvalospeve i ode. Ali, NIKADA više nećeš moći da budeš igrač utakmice u derbiju, prvi golgeter lige, najbolji igrač tvoje voljene Crvene Zvezde, a potom i "superlige" ! I zato, ostani ovde, ne juri ko ovan preko brvna... imaš pred sobom primere "velikih talenata" koji su prerano otišli preko grane da bi samo prerano i sagoreli. Ako misliš da i ti pripadaš toj "grupi gradjana" - srećan ti put, maleni!
ALI, ako veruješ da vrediš više, da si bolji od nekog Gulana ili Jankovića - SAČEKAJ, momče, SAČEKAJ! Ispeci par godina zanata na ovim poljanama, pa onda gledaj kud ćeš i kako ćeš. Jer, ako zaista vrediš, rekoh već, pojuriće belosvetski menadžeri da ti se što pre dodvore i da ti ture ugovor na potpis. E, ONDA ćeš tek moći da biraš, kako ti i dolikuje! Ali,
TEK ONDA! Zapamti to. No, budeš li pojurio, ne gine ti nekakav bedni, robovlasnički ugovor! Da li ti to zaista želiš?
Zapamti, momče, Zvezda je - Zvezda. Možeš ti igrati i za Arsenal, Juventus, Bayern, Barcu ... ali samo je jedan klub koji se VOLI iz dna duše. Ja sam se dugo pitao, da li je moguće da je neko profesionalac i da u njemu prevagne odluka da igra za klub - IZ LJUBAVI? Već ranije sam dobio odgovor posredstvom genijalnog Nineta. A sada sam dobio svežu potvrdu u vidu priče o Luki i Ocu.
Svaka vam čast, heroji.
I dalje nam predstoji čišćenje ogromnog šljama u našem FK, ali priče kao što su ova o Luki Joviću, ili, pre njega, o Ninetu, zaista vraćaju veru u nešto što smo mislili da samo još najverniji navijači gaje u svojim srcima. Evo, ima i igrača koji dele naša osećanja, našu ljubav prema Najvećem Imenu na Balkanu.
Mnogo je to jako. Mnogo.