Malo sam iskulirao priču o meču Srbija-Albanija, o dronu, prekidu, te o kazni Arbitražnog suda u Lozani. Hteo sam da sačekamo Portugal, pa da onda, ako ko želi, nastavimo diskusiju. Imam dva "priloga" koji mislim da su domaćoj široj javnosti ostali nepoznati. Naravno, iz "nepoznatih" razloga.
1. Prvo, o presudi Arbitražnog suda za sport. Dole imate link za ceo tekst (nije dugačak, dve strane), iz kojeg citiram sledeći pasus:
However, the CAS Panel found that the evidence did not reveal that the FAA refused to play following
an order issued by the referee. The CAS Panel was unable to ascertain to its comfortable satisfaction
that the referee issued a clear, direct and unconditional order to the players to resume the match on the
basis of a definite decision that safety had been assured.
Mrzi me da prevodim sve, ali evo najbitnijeg dela: "Sudsko veće nije pronašlo dokaz da je Fudbalski savez Albanije odbio da nastavi utakmicu uprkos sudijskoj odluci. Konkretno, Sud, na osnovu dokaznog materijala, nije mogao da utvrdi (...) da je sudija doneo jasnu, direktnu i bezuslovnu odluku da se meč nastavi i to na osnovu uverenja da je bezbednost bila zagarntovana".
Toliko, dakle, što se tiče "sudijske odluke da se meč nastavi" !
A kome i dalje "nije jasno" - ne vredi ni pet puta da pročita.
2. Glede Bogdanova. Nema potrebe, Nešo, da mi imputiraš da sam "znao šta se mota u njegovoj glavi". Prilično nizak udarac i po meni, promašaj. Mislim da je više nego dovoljno što je taj huligan koji je od ranije poznat ne samo našoj policiji, već i UEFI (ko je rekao, Genoa?! Takodje, pročitaj, ako te ne mrzi, tekst za koji sam postavio link dole, kao i citat iz istog ) ladno uleteo u teren! Hajde da se poislužim tvojim "retoričkim oružjem": Možda ti znaš da je želeo da
spase albanske igrače od drugih domaćih huligana? Zaista, potpuno je suvišno da bilo ko od nas gata u pasulj šta je hteo čuveni Bogdanov! Bitno je da je on 1) bio na stadionu (u normalnoj zemlji njemu bi bio doživotno zabranjen pristup svakom fudbalskom meču) i 2) uspeo da se mrtav ladan prošeta po travnjaku JNA baš u trenutku kada kreće vijanje albanskih igrača sa svih strana? Za svaki sud - dovoljno.
Evo i linkova:
I) Obrazloženje Suda:
http://www.tas-cas.org/fileadmin/user_upload/Media_Release_3874_3875_English.pdfII) Otrežnjavajući članak o liku i delu Ice Bogdanova o kojem, gle čuda, sve znaju čak i u Engleskoj (članak je objavljen u The Guardianu)!
http://www.theguardian.com/football/blog/2014/oct/16/serbia-albania-riot-ivan-bogdanovEvo i ključnog pasusa iz ovog članka:
After the Genoa incident Bogdanov was kept in an Italian prison for several months, before being transferred to Serbia, where another prison term was awaiting him for a separate incident. Nearly two and a half years after the game in Italy he was finally released. In most European countries getting involved in such a high-profile football-related incident would have meant a long stadium ban – probably for life – but things like that just do not happen in Serbia. Bogdanov was back in the stands at the very next game after his release, and a month later he was pictured leading the Red Star supporters during Belgrade’s “Eternal derby”.Bogdanova, narode, PRATE i i te kako dobro znaju svi koji se bave problemom huliganstva na evropskim stadionima. I mi takvom liku ladno dozvolimo ne samo da bude na stadionu dok se igra meč najvišeg rizika, nego mu dopuštamo još da uleti na teren!