Mi smo uvek na sportskim takmicenjima, ne mislim na OI, vec iskljucivo EP, SP, ostvarivali bolje rezulrate nego srazmerno broju stanovnika. Mozda nas je stigla realnost, ipak smo mali, msm malo nas ima, a ovde u Riu je koncentracija kvaliteta najveca, veca nego na bilo kojem drugom takmicenju.
Hbg, kad vidis koliko se ulaze u sport u svim razvijenijim zemljama, a koliko kod nas, mozda i ne zasluzujemo vise od ovoga.
Sport evoluira, i pored talenta, treba da posedujes i plan kako ces taj talenat da negujes dok ne ispliva punim potencijalom. Moras da radis na sebi, da imas vrhunske uslove za trening i pripremu, mi to nemamo, niko se ne bavi time i cao. Ne moze se samo pomocu talenta i zelje osvajati medalja.
Evo primer vaterpolista, pored nas ima jos 6-7 reprezentacija koje su tu negde po kvaliteteu i gde je velika vecina u konstantnom usponu. Danas svi igraju taj sport, a mi se cudimo sto smo kiksnulu protiv Grka, koji vec dugi niz godina ulazu u taj sport i sad polako, poslednje 2-3 godine to dolazi do izrazaja. Brazilci su kupili kvalitet gde ga ne poseduju, ali opet dolazimo do toga da se ulaze.
Ko zna kakve, npr strelci imaju uslove za rad, a da ne idemo dalje u pojedinacne sportove, gde se generalno i uzima najvise medalja.
Tako da meni nista od ovoga nije iznenadjenje, nego nasa realnost koja nas ocekuje i u buducnosti, ukoliko se nesto sistematski ne promeni. Znaci sistem rada i pumpanje para kojih nema za sport.
Ponavljam, jesmo talentovana nacija za sport, ali od toga nemamo puno, ukoliko taj talenat ne ispostujemo, tj sportiste koji ga poseduju, time sto cemo ulagati u njih.
Setite se samo Spanovickinog intervjua od pre par godina kada prica, koliko se ulaze u njene ruvalke ( tamosnji savezi)sto kroz trening, ishranu itd, dok ona s brda s dola sklapa sve, tako reci - improvizuje ... Danasnji vrhunski sport kosta, a mi nemamo para ni da se obucemo i jedemo dovoljno, a kamo li za nesto vise, tako da drugari - ne zanosimo se previse u ocekivanjima, svaka medalja, svaki rezultat je za nas uspeh : )