Faule, sve više me zabrinjavaš. Da li je zaista moguće da toliko nemaš pojma o istoriji zemlje u kojoj si rodjen
Čuj, ovako. REAKCIJA je reč - etiketa koju je izmislila VLAST. Dakle, KOMUNJARE, JNA, GOVNA koji su poubijali na stotine hiljada nevinih ljudi, koji su opljačkali i ladno prisvojili vile, imanja, fabrike… O ČEMU bre ti pričaš
NIKO iz te "reakcije" nije sebe tako zvao niti je kapirao šta ta reč uopšte znači.
Pitaš se stalno (izuzetno GLUPO pitanje, moram ipak da ubacim), kako je ta "moćna JNA i moćna država" dozvolila da jedan "reakcionarski klub" toliko napreduje, pobedjuje… ovo-ono?
Ti si izgleda odrastao na crtanim filmovima. Evo, ovde su naši, a tamo su njihovi. Pa, UDRIIIIII!
Faule, bre, daj urazumi se.
"REAKCIJA", kao što rekoh, je bila etiketa kojom su
en masse bili obeleženi svi gradjani FNRJ koji su pripadali porodicama koje su u "revoluciji" (nabijem ih na revoluciju) bili - pokradeni, poubijani, šikanirani, maltretirani, isterani iz svojih kuća (da bi se uselio neki polupismeni trtonja iz oblasnog komiteta) i uopšte "deklasirani", tj. prebačeni u "niži razred".
Hoćeš da kažeš da ti NE VERUJEŠ da je tamo negde, 1951. godine, bilo barem 5-6 MILIONA tako obeleženih u ex-YU? E, moj jado…
E, sad dolazimo do tvoje najsjajnije i najgenijalnije teze: "buntovnički klub (pazi, "buntovnički" !!! ovo je već dasusereš) koji postaje najuspešniji. Pa, KAKO TO, objasnite mi?"
Evo, ja ću da ti objasnim. Ali, pažljivo čitaj. Nemoj da mi se vraćaš sa ISTIM pitanjima i istim šupljim tezama! Neću da ti ponavljam lekcije, jes čuo!
Dakle, u posleratnoj Jugoslaviji imaš na vlasti jednu totalitarnu, autokratsku, diktatorsku partiju. Obrazac preuzet iz USSR, a primenjen - s uspehom - u ČSSR, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj…
Ta partija, odn. njeni članovi, su i dalje u TEŠKOJ MANJINI. Ali, eto, momci znaju kako se vlast čuva - imaš uza se policiju i vojsku. Kraj priče.
U toj i takvoj državi imaš nekoliko MILIONA ljudi koji su ZVANIČNO obeleženi kao "reakcija". Kao, "državni neprijatelji". Kao "kontrarevolucionarni element". Ali, zatvori su ipak ograničenog kapaciteta, a i besmisleno je strpati nekih5-6 miliona ljudi u ćuzu. Zato im se daje relativna sloboda. Daju im se i bedna zaposlenja (inženjer postaje ložač; arhitekta postaje tehnički crtač… itd.). Svi ćute, ali svi znaju ko šta misli. Ovi koji su označeni kao reakcija će i dalje mrzeti iz dna duše režim , Partiju i JNA soldatesku koji su im oduzeli gotovo sve. Koji su im poubijali gotovo svakog živog.
Ovi na vlasti će ćutati - ali dobro oni znaju ko je sa njima, a ko je protiv!
I sad imaš situaciju da Srbija ima dva nova kluba u Beogradu. Jedan je stvoren OZGO, od strane moćne JNA (još kako MOĆNE!), dok je drugi nastao pod okriljem OMLADINE SRBIJE. Hteli ne hteli, vremenom tu počinje UČITAVANJE. NARAVNO da CZ nije stvorena kao klub "opozicije" ili kao "buntovnički" klub! Otkuda ti, lebati, taj pojam "buntovnički klub"? Jel ti uopšte znaš kakva je sudbina čekala svakoga koji se u toj drtžavi "bunio"?
Kakav bre "buntovnički klub".
Opet, gledao si mnogo crtaće. Nema ovde crno-belo. Loši protiv dobrih… Ima samo,
zvanično protiv nezvaničnog.Zvezdi se u tom okruženju priklanjaju gotovo svi iz tih "reakcionarnih" porodica. Prilaze Zvezdi jer ona ne širi "bratstvoi-jedinstvo", ne slavi 25. maj i ne ljubi Druga Titu. To je bilo dovoljno da masa ojađenog naroda, pogotovu iz Srbije, počne da navija za TAJ KLUB. Kao izraz prkosa i inata.
Ti bi sad da ti ja kažem da je FK CZ na dresovima nosila i napis, "FK Buntovnici" ! Ne zezaj bre!
Baš kao što niko nije smeo zvanično da slavi krsnu slavu u Beogradu, tako niko nije smeo ZVANIČNO da navija za ZVezdu iz "buntovničkih" razloga.
Uostalom, da je bilo ko iz jsd ili iz režima pokrenuo kampanju da se CZ ugasi jer je "buntovnički klub" taj bi istoga dana završio na Guberevcu (duševna bolnica). Nikakvg BUNTA tu nije bilo, niti ikakve REGISTROVANE OPOZICIJE.
Tek, Zvezdi su se priklonile mase iz redova gradjana i porodica koje je drug Tita ugazio samo tako. Šta su mogli? Da navijaju za Titin klub
Pa, ako su već opljačkani ne znači da su razum pogubili.
A što se tiče uspeha FK CZ - pa niko tu nije imao ništa da "dozvoli" ili "ne dozvoli". Leba ti, kako ti zamišljaš prvenstva u SFRJ? Par godina se pušta Hajduku, pa onda Zvezdi, pa onda
Patlidžanu… da bi ponovo, JNA preuzela kontrolu nad prvenstvom? Tako nešto?
Jebaga. Neko je morao biti najuspešniji. Kapiraš?
Stvarno, bre! Previše ima tu rupa za tvoje mladjane godine! A i Zvezda je bila PREVIŠE jaka da bi joj bila potrebna bilo kakva pomoć kod domaćih sudija.
P.S. i da, pitaj ponovo te
tvoje. Hajde, čak i da ti poverujem (iako ti naravno ne verujem), leba ti, šta su ti rekli? Ko je - po njima - bio reakcija? I za koga je navijala tadašnja "reakcija"? Ajde, budi dobar kao što si obrazovan, pa mi reci šta ti "tvoji" kažu?