Ahhhhh, Švabe, Švabe, Švabe!
Ovakav skenjitis protiv bavarskog tima mi je instant vratio neka od najneugodnijih, da ne kažem, najbolnijih, fudbalskih sećanja ... sproću Švaba, naravno.
1976:
Jugoslavija - SR Nemačka 2:4. Polufinale Evropskog šampionata i to u Beogradu, na Marakani. Prvo poluvreme, baš ih razbismo. Džaja ko na LSD-u, vrteo je Vogtsa kako je hteo; Oblak i Jerković gospodari sredine - ma, "rapsodija" kako to vole da kažu komentatori koji inače pojma nemaju šta je to zapravo, rapsodija! ALI, hebga, ima tu i
drugo poluvreme! "Panceri" (!?!) smanjuju na 1:2, a onda u igru ulazi 22-godišnji Dieter Müller koji će nas poraziti i poniziti "o svom trošku". Prvo, u regularnom toku daje gol za 2:2 i onda uspeva da nam uvali još dva komaTa u produžetku. Zbogom finale protiv ČSSR koji su napravili veliko iznenadjenje porazivši Oranje na Maximiru.
1979 CRVENA ZVEZDA - BAYERN 3:2. Revanš utakmica 1/8 finala UEFA kupa. Prvu, u Minhenu, izgubili, 0:2. Al, bejaše to neko sasvim drugo,
drugačije, vreme. Pa tako, kako se približavala ta sreda, je rastao, ko kvasac i naš optimizam. "Ma, samo ako ga
uguramo u prvih 15 minuta..."
Ma, samo ovo ili samo ono... I, baš ko za inat, Dule ga
ugura već u 5. minutu! Mi u ekstazi. Gledam, ljudi još uvek ulaze, ili "bi da uđu", obzirom da je gužva bila neopisiva. Na svim ulazima čep i - to ti je što ti je. Ili, zašto nisi došao dva sata ranije, ko sav normalan svet !? Taman kad je trebalo, pred kraj poluvremena, igrač utakmice do tada zabija prelep gol sa 17m., u rašlje. Njegova ekselencija, Mr. Pižon

. Kao da je juče bilo (!!) sećam se, svi oko mene, pa i ja sa njima, vičemo, "pucaj, pucaj, pucaj!" dok Pižon rola loptu tik izvan njihovog kaznenog... i onda (valjda nas je čuo ?

) -
KABOOM! Prelepo plasiran daljinac. 2:0. Stadion u delirijumu. Idemo na poluvreme. Drugo počinjemo u istom tempu! Tj. MI smo ti koji melju i diktiraju tempo, a ne moćni Bayern koji u svojim redovima ima Breitnera, Rumenigea, Augentalera...! I evo ga, Rep(čić) zabija za 3:0 posle sjajnog duplog pasa. Zet mi je posle pričao da je se huk sa stadiona, nakon tog gola, čuo sve do bazena na Košutnjaku gde smo tada živeli

. Sve je dakle bilo SUPER! Bayern na kolenima (eh,
što volim te fudbalere koji umeju da kleče ! ) , navijači u ekstazi, SUDIJA SVIRAJ KRAJ, BRE

!
Al, oš kua, što bi rekao naš Mrkvinjo! Jedan drugi Dieter, "neki" Hoeneß ovoga puta, rešio da preuzme stvar u svoje ruke te tako i bi.
U roku od pet minuta je baja postigao
zwei stücke[t/i] i to je bilo to. Ne sećam se da mi ijedan poraz pao teže od ove pobede .
NIJEDAN.
P.S. Ako je išta dobro proizašlo iz finala, ČSSR-Z. Nemačka, onda je to, zasigurno, "istorijski" penal koji je (u penal završnici) izveo Slovak Panjenka. Tada prvi golman na svetu, Maier, je ostao na zemlji u totalnom zbunjitisu. Ko zna - zna
.